torsdag 22. juli 2010

Dagen vi alle ble palestinere

Et av de verste bildene fra Israels krig mot Gaza ved årskiftet 2008-2009 viser et smilende regjeringsmedlem fra EU på besøk i Israel. Han klapper Israels statsminister, Ehud Olmert, på ryggen, mens hvit fosfor brenner seg igjennom huden til palestinske barn, bare noen kilometer borte. Fra den norske regjering ble det uttrykt forferdelse over israels "voldsomme" reaksjon, men det ble alltid understreket at Israels "har rett til å forsvare seg". Derimot nevnes det ikke at Israel når som helst kunne stanset rakettene fra Gaza, Hamas holdt seg nemlig til våpenhvilen fra juni 2008, helt frem til Israel krenket avtalen november samme år.
Ingen vestlige regjeringer gjorde så mye som å heve et øyenbryn når Richard Goldstone, på oppdrag for FN, avdekket omfattende krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, inkludert drap på ubevæpna sivile. Og ikke nok med det: Etter Israels krig mot Gaza sendte EU-land og USA marinefartøy for å bidra til en blokade av Gaza.

Motstand og Hamas

Israel og deres støttespillere i Norge hevder at blokaden av Gaza er til for å stoppe smugling av våpen til Gaza. Det er ikke sant. Blokaden av Gaza handler om å straffe palestinerne fordi de i 2006 gjennomførte et lovlig valg – og valgte Hamas. At så mange palestinere i 2006 stemte på Hamas betyr ikke at palestinerne er blitt mer religiøse, det handler om hva Hamas står for. Hamas representerer motstandsvilje blant palestinere, hvor de sier til verden at "vi er villige til å sloss til døden for fedrelandet vårt". Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten, og likevel har verken Norge eller andre vestlige land sendt hjelp til de beleirede områdene. At det er et spørsmål om kollektiv avstraffelse kommer klart fram av Dov Weisglass, rådgiver for den israelske regjeringen. I 2006 uttalte han at "Tanken er å sette palestinerne på en slankekur, men uten å la dem dø av sult". [1] Med dette som mål har blokaden vært en stor suksess. I følge flere utredninger opplever folket på Gazastripen en kraftig økning i underernæring, en underernæring som først og fremst rammer barn. Flere har mistet livet på grunn av manglende tilgang til helsehjelp.

Styrket Palestina-bevegelse

I mangel på klare protester fra styresmaktene har verdens befolkning organisert seg i avsky mot Israels okkupasjon og krigsforbrytelser, og den internasjonale bevegelsen for boikott av Israel har oppnådd mange nye seire. Nicaragua har kuttet alle diplomatiske bånd til Israel etter angrepet mot fredskonvoien, flere universiteter har brutt kontakt med Israelske universitet og diverse artister har nektet å gjennomføre konserter i Israel. I Norge har boikott Israel-bevegelsen presset fram et vedtak om å trekke ut pensjonsfondet ut fra noen bestemte Israelske selskaper. I tillegg sprer forbrukerboikotten seg blant vanlige folk.
Foreløpig er forbrukerboikott bare en symbolsk handling. Men et sted startet også boikotten av Sør-Afrika, som sakte, men sikkert ble bygget opp til en boikott-bevegelse på grasrotnivå i hele verden. Regjeringene fulgte senere. Som Henning Mankell sa da han ble løslatt fra Israelsk fangenskap: «Jeg tror vi må bruke erfaringene fra Sør-Afrika, hvor vi vet at sanksjonene hadde stor innvirkning.» [2] Motstanden mot Israel er i ferd med å bygge seg opp, og hjelpekonvoien Freedom Flotilla er noe av det modigste og beste Palestinabevegelsen har å by på.

Startgropen

Den globale boikott-bevegelsen av Israel er fortsatt liten i størrelse, men mye tyder på at Israel denne gangen har gått for langt. Selv om de fleste regjeringer ikke ennå er klar for å gå fra ord til handling, vil det voksende raseriet hos vanlige folk med tiden presse dem til å innføre økonomiske sanksjoner. Tiltross for desperate forsøk på å skjule hva som skjedde ombord på fredskonvoien tidlig 31.mai har Israel avslørt seg selv. Verden har sett den samme typen hensynsløse volden vi hørte Mads Gilbert fortelle om under krigen mot Gaza ved årskiftet 2008-2009, men denne gangen var det ikke bare palestinere som var ofre. Mennesker fra 32 land fra hvert kontigent ble utsatt for Israels militærmakt. Dette var dagen vi alle ble palestinere.

[1] http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/chronic-malnutrition-in-gaza-blamed-on-israel-1019521.html

2) http://www.nyhetskanalen.se/1.1662221/2010/06/01/infor_sanktioner_mot_israel

1 kommentar:

  1. http://www.dagbladet.no/2010/11/12/kultur/debatt/kronikk/palestina/mavi_marmara/14270969/

    SvarSlett