søndag 4. april 2010

Apartheid i det hellige land

Det kan ikke være noen tvil om at Israels separasjonsystem er langt mer brutalt og undertrykkende enn det rasistiske regimet i Sør-Afrika.

Palestinere blir ofte støtt når du sammenligner Israels handlinger på Vestbredden med apartheidregimet i Sør-Afrika. Dette fordi det israelske systemet er så veldig mye verre. Det eksisterte ingen bosettere på frastjålet jord i Sør-Afrika. De ulovlige bosettingene på okkupert palestinsk jord blir knyttet sammen av et spesielt veisystem med fantastisk brede og gode veier. Hvis derimot en palestiner kjører på en av disse veiene blir kjøretøyet hans beslaglagt.

Daglig står palestinere ovenfor systematisk og overlagt ydmykelse og fornedring, ved de hundrevis av veisperringer håndhevet av israelske soldater.

Over hele spekteret blir palestinere behandlet som et folk uten noen som helst rettigheter. Israel kontrollerer vannet på Vestbredden og mens deres egne innbyggere har gedigne svømmebasseng, så har palestinerne vannkvoter og det er forbudt å grave brønner. Spør svarte i Sør-Afrika om de noen gang stod ovenfor en åtte meter høy betongmur som skilte landsbyer, jorder og veier. Palestinsk jord blir fortsatt hver dag beslaglagt for bruk av israelske settlere.

Og hva med de palestinske «innbyggerne» i Israel? Arabiske innbyggere kan f.eks. stemme, men må bære legitimasjon hvor det står at de er «arabere». De fleste blir tvunget til å bo i utelukkende arabiske landsbyer hvor nybygging er forbudt. De fleste arabere kan heller ikke jobbe for den israelske regjeringen. Skolene deres sultefores for midler, mens jødiske skoler har så godt som europeisk standard. Palestinske politiske partier kan ikke gå inn for endring i det sionistiske systemet som diskriminerer ikke-jøder. Den nåværende utenriksministeren Avigdor Leiberman har tatt bladet fra munnen og uttalt målet til skiftende israelske regjeringer: Å fordrive alle palestinere fra Israel.

Israelsk eksklusivitet

Denne moralsk frastøtende politikken blir ofte rettferdiggjort ved å henvise til holocaust. Dermed kan ingenting kritisk sies om Israel, fordi jødene gjennomgikk forferdelige grusomheter. Disse grusomheter var så utenkelige at ingen annen urettferdighet kan sammenlignes – dermed kan Israel bruke alle tenkelige måter for å overleve.

Israel har alltid framstilt seg selv som en lidende demokratiforkjemper, beleiret av fiendtlige arabiske stater. Enda Israel er den fjerdestørste militærmakt i verden, med USA som sin nærmeste alliert, og at det ikke er en enste arabisk stat med invasjonsplaner.

Israelere og deres tilhengere viser til antisemittisme og jødehat fra arabere, for å rettferdiggjøre deres system. Men de tilslører deres eget hat mot palestinerne. For å fortsette deres okkupasjon og brudd på menneskerettighetene, må de holde liv i troen på dem selv som «det eneste demokratiet i Midtøsten», som av definisjon ikke kan utføre ondskap.

Og allikevel florerer ondskapen. Noe jeg ikke klarer å glemme foregikk under den første intifadaen hvor mange palestinske guttunger, mange så unge som ni til ti år, ble summarisk henrettet av israelske soldater (mange av de bare ungdommer selv) fordi de kasta stein på okkupasjonssoldatene. Disse barna ble skutt i pannen av israelske snikskyttere. I boken Palestinian Children and Israeli State Violence skriver James A. Graff at israelske soldater drepte 138 barn mellom 1987 og 1989. Tallet på barn som ble alvorlig skadet anslås til 30.000.

Det finnes f.eks. videodokumentasjon på at israelske soldater knuser armen til en ung mann med en stor stein. [1] Soldatene fulgte bare ordrene til forsvarsminister Yitzhak Rabin, som påla sine soldater å brekke bein eller armer på de palestinske steinkasterne. [2] Hvilke annen «demokratisk» stat i verdens kunne stått bak slike groteske overgrep?

Jeg har ofte lurt på hva som går igjennom hodet på snikskyttere som dreper ungdommer med et skudd i pannen. Hvordan føles det å drepe ubevæpnede ungdommer?

«Vi gjør det fordi vi kan»

Våren 2009 ble det avdekket i israelske aviser overgrep begått av israelske styrker. Historien ble fortalt av soldater i en gruppediskusjon på en israelsk høyskole. Et av tilfellene involverte mor og to barn som hadde misforstått ordre fra en gruppe israelske soldater. De hadde beveget seg i feil retning når de ble beordret om å forlate huset sitt, og en israelsk snikskyter åpnet ild. Alle tre ble drept. Patruljelederen svarte med samme mynt som den israelske staten, vell å merke tilslørt: «Livet til palestinerne, vel … det er noe mye mindre viktig enn livene til våre soldater».

En annen historie som en gjengitt i nettavisen The Star forteller historien om en militærleder, som ga ordre om å drepe en eldre kvinne som gikk forbi. Artikkelen forteller også en historie om militære som skriver «død over araberne» på vegger og raider hjem til palestinere hvor de tar fram familiebilder og spytter på de. «Vi gjør det fordi vi kan» skal militærlederen ha uttalt, ifølge artikkelen. [3]

Omtrent på samme tidspunkt skrev den israelske avisen Haaretz om noen t-skjorter som ble laget for soldater som hadde tjenestegjort i Gaza. Bildet på t-skjorten viste en gravid kvinnelig palestiner som trues med en rifle, med påskriften «1shot 2 kills». [4]

Dette er eksempler på hvordan staten Israel fornedrer og plager palestinere, og bør ikke komme som noen overraskelse. At skiftende israelske regjeringer helt siden 1948 har hatt som mål å plage palestinerne så mye til at de «frivillig» forlater landet, er veldokumentert av frivillige organisasjoner i området. At palestinerne fortsatt holder ut og ikke flykter fra denne grusomme israelske terroren, viser motet og styrken til det palestinske folket.


[1] http://www.youtube.com/watch?v=klMXpvOFuOQ

[2] http://www.mideastweb.org/bio-rabin.htm

[3] http://www.thestar.com/news/world/article/605363

[4]http://www.stumbleupon.com/url/news.sky.com/skynews/Home/World-News/Israeli-Army-T-Shirts-Mock-Killing-Palestinian-Women-And-Children-During-Gaza-Offensive/Article/200903315245946%253Flpos%253DWorld_News_Carousel_Region_2

1 kommentar:

  1. Enig, så enig...

    Til helvete med staten Israel og alt svadaet om antisemittisme!

    SvarSlett